Gyógyító állatok – tematikus élményterápia sorozat a Farmon

A MOL Gyermekgyógyító Program 2020. keretében benyújtott „Gyógyító állatok – tematikus élményterápia sorozat a Farmon” címen nyilvántartott és támogatott pályázatunk 2020. november 11-én elkezdődhetett!

A Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium 9. osztályos tanulói töltöttek el nálunk egy tematikus élményterápiákkal teli délelőttöt.
A csoportot egyesületünk székelyén fogadtuk, a TordasZoo Állatmentő Farmon, aminek előnye – a megfelelő terület, tárgyi eszközök biztosításán túl -, hogy a gyermekek egy nagy kirándulásként élték meg az alkalmat, ami a jelenlegi helyzetben sajnos ritkán adatik meg nekik, ezzel még tovább sikerült növelni motivációjukat.
A Farm, amellett, hogy otthont ad élményterápiás foglalkozásainknak, lehetőséget biztosított a gyermekek számára, hogy megismerjék a farmon élő állatfajokat, a segítségre szoruló, megmentett állatokat, bekapcsolódjanak a gondozásukba, így belekóstolva a felelős állattartás, állat – és természetvédelem alapjaiba is.
Az osztályt egyesületünk elnöke, Fedák Krisztina, pedagógus, terápiás kutyafelvezető, dr. Hampóné Kiss Zsófia, gyógypedagógus, terápiás kutyafelvezető, valamint Angie a terápiás kutya fogadta. A vidám hangulatú bemutatkozást, a napi program megbeszélést, illetve a legfőbb egészség – és balesetvédelmi szabályok ismertetését követően bele is vágtunk a programba.
A főszerepet átadtuk terápiás lovainknak, Lecsónak a nóniusz és Yarisnak a haflingi fajájú lovaknak.
A gyerekek megismerkedtek a lovak testrészeivel és az ápoláshoz, lovagláshoz szükséges eszközökkel, majd két csapatban nekiláttak, hogy felkészítsék és a zsűri elé vezessék lovaikat a ló szépségverseny kifutóján.
A döntetlen eredmény után a csillogó szőrű lovakon megkezdték a gyerkek a lovaglást, amit a gyógypedagógusaikkal előre egyeztetett készségfejlesztő feladatokkal színesítettünk meg. Az egyensúlyozás és lóirányítás mellett a színek differenciálására, számolásra, célbadobásra is koncentrálniuk kellett a gyerekeknek, akik nagyon összeszedetten teljesítették a kihívásokat.
A bátrabbak a lovastorna néhény elemét, például a dámaülést és a feltérdelést is kipróbálhatták Lecsó hátán.
Attila és Csabi óriási lépést tettek, hogy legyőzzék félelmüket, Csabi az ajtóból, a foglalkozás során már majdnem karnyújtásnyira közeledett Lecsóhoz, Attila pedig egy kis segítséggel elvitte sétálni Yarist.
A gyerekek bíztatására és nagy örömére osztályfőnökük, Andi néni is kipróbálta a lóvezetés élményét.

A lovaglás fáradalmait egy forró teával és péksüteménnyel pihente ki a csoport a fűtött játszószobában. Aki ezt az időt sem szerette volna elpazarolni, annak farmos színezőkkel és készségfejlesztő, állatos feladatlapokkal készültünk. Angie, Lecsó és Yaris be is zsebelhetett néhány szívhez szóló rajzot és színezőt.
A tízórai után újult erővel vágtunk neki a farmon élő állatok megismerésének. Első állomásunk a kiscicák lakosztálya volt. Itt minden gyermek választhatott magának egy cicát, akit az ölében simogathatott, vagy játszhatott vele.
Itt történt a nap egyik legmeghatóbb jelenete, amikor Csabi, aki soha nem mert állatokhoz nyúlni, megcirógatta a mellette lévő kiscicát.
A tervezett időt túllépve, nagyon nehezen búcsút vettük a kölyköktől és tovább indultunk.
Meglátogattuk a lovak istállóját, megnéztük, mit esznek, hol alszanak.
A gyerekek kézbe vehették a néhány napja kikelt kiscsibéket, megsimogathatták Szigonyt, a törpe kakast.
A legelőkön bemutatót tartottak a lovak sárban hempergésből és vágtázásból. Az attrakciójuk nagy sikert aratott a gyerekek körében (is).
A csoport találkozott Hunorral, a szürkemarha borjúval és kecskegida barátaival, Malackával, a törpemalaccal, Pulyka Péterrel és a baromfiudvar népes seregével. Megetették a vaddisznókat, majd répát adtak a kecskéknek, birkáknak és póniknak.
A séta közben nagyon figyeltek az elhangzottakra, hiszen visszaérkezve egy játékos vetélkedőt tartottunk a farm lakóiról.

Egy rövid szünet után a terápiás kutyáké volt a főszerep, Angie, Easy és Darwin varázsolta el a gyerekeket.
Angie vicces trükköket mutatott be a gyerekek irányításával, néhány finom jutalomfalatért, Easy kedvességről, türelemről, feltétel nélküli szeretetről mesélt nekik, míg Darwin ellenőrizte, ki tud célba dobni a kedvenc labdájával, majd versenyfutásra hívta őket.
Az idő múlására Angie figyelmeztetett bennünket, aki minden gyereknek készült egy kis meglepetés édességgel az egész délelőttös kitartó munkájáért, és búcsúzóul mindenkihez odavitte a kosárkájában.

Tartalmas, élményekkel és nevetésekkel teli délelőttöt töltöttünk együtt, sok-sok új ingerrel, tapasztalattal és tudással bővültünk mindannyian.

Kiemelt célunk volt, hogy a foglalkozások valamennyi elemét saját élményen, cselekedtetésen keresztül éljék át a gyermekek, differenciáltan, egyéni képességeikhez, érdeklődésükhöz, személyiségükhöz igazítva, játékosan, sikerélményekkel gazdagodva.
Úgy érezzük, elértük a program fő célját és tovább erősödött a hitünk, hogy a munkánkat folytatva ezt az élményt minél több gyermek életébe be kell csempésznünk.
Köszönjük, hogy mindennek a megvalósítását a MOL Gyermekgyógyító Program lehetővé teszi számunkra!

GALÉRIA