Állatasszisztált terápia

Amit az állatasszisztált terápiáról röviden tudni érdemes

Az állatasszisztált terápiánk célja a terápiában részesülők fejlesztése, az ember – állat kötődés gyógyító hatásának kihasználásával. Terápiás hatásként megjelenik a motorikus funkciók (nagy- és finommotorika, mozgáskoordináció, egyensúlyérzék), kognitív képességek (kiemelten a figyelem, emlékezet, gondolkodás), pszichés és szociális funkciók (bizalomépítés, önbizalom, társas kapcsolatok, pozitív énkép, pozitív viselkedésminta, önértékelés, felelősségtudat, együttműködési képesség, empátia) kialakítása, fejlesztése, javítása, megerősítése. A terápiás folyamatba, mint aktív motiváló résztvevőt, beiktatjuk az adott terápiás állatot, többnyire a kutyát, lovat.

A terápiás foglalkozás során fontosnak tartjuk a rövid és hosszú távú célkitűzések meghatározását, amely alapja a szakemberek vezetésével zajló fejlesztési folyamatnak.
Az állatasszisztált terápia résztvevői: a terápiában részesülő gyermek – felnőtt vagy azok csoportja, a terápiát vezető szakember (gyógypedagógus, konduktor, gyógytornász, óvópedagógus, pedagógus…), valamint a terápiás kutya-felvezető és vizsgázott terápiás kutyája.

Terápiás kutyákról és felvezetőikről
Terápiás kutya képzését, vizsgáztatását csak valamely szervezet: pl. alapítvány, egyesület végezheti. Az általunk vizsgáztatott terápiás felvezetőkkel és a külsős (az adott szervezetben taggá nem vált) terápiás párosokkal együttműködési szerződést kötünk és munkájukat mindvégig felügyeljük, szakmai fejlődésüket segítjük.
A terápiás szervezeteket a Magyar Terápiás Egyesületek Szövetsége Egyesület (MATESZ-E) fogja össze. Terápiás foglalkozáson csak a MATESZ-E honlapján (www.matesze.hu) közzétett vizsgán megfelelt, terápiás igazolvánnyal rendelkező kutya-gazda páros közreműködhet.
A terápiás kutyákra is “a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazásának szabályairól” szóló 27/2009. (XII.3.) számú SZMM rendeletben foglaltak vonatkoznak.

Felirat 1

Felirat 2

57247_orig