Csorba Viktória

Egyesületi tag, terápiás-kutyafelvezető.
Terápiás kutyája: Fürkész.

Fürkész nevű pumimmal 2011 óta tartok kutyás terápiás foglalkozásokat sajátos nevelési igényű gyermekek részére. Rajongásom az állatok – főként kutyák és lovak iránt, – gyerekkori hobbinak indult, később pedig szabadidőm nagy részét lovas és kutyás közösségekben töltöttem. Gyerekkorom óta tapasztalom az állatok emberre gyakorolt jótékony hatását. Több évig voltam tagja egy lovas hagyományőrző  csapatnak, ahol nyaranta gyerekek lovas táboroztatásában segédkeztem. Ezen kívül kutyaiskolákban  ismerkedtem a kutyakiképzéssel, melyen belül leginkább a kutya és ember hatékony együttműködése fogott meg. Az állatokkal való együttélés gyakran kapcsolódik sportos élethez: gyerekkorom óta lovagolok, ezen belül belekóstoltam a lovasíjászatba is. Későbbiekben Fürkész kutyusommal egy ideig versenyszerűen agility-ztünk. Mindezen kívül 2008 óta gyakorlok belső kungfu stílusokat (taichi, chikung és baguazang). Mind az agility, mind a chikung alapok hatékonyan alkalmazhatók a kutyás foglalkozásokon, például játékos tornaóra keretében.

A sajátos nevelési igényű gyermekekkel végzett segítő munkához a kutyákkal való munkát találtam számomra megfelelőnek, saját életritmusomhoz ezen négylábúak illenek a legjobban. Hosszabb hobbi, táboros és sport előzményeket, majd az állat asszisztált terápiával való elméleti ismerkedést követően, 2011-ben szereztem meg terápiás kutyafelvezető igazolványomat. 2016-ban  gyógypedagógiai asszisztens képesítéssel egészítettem ki a terápiás igazolványt.  Fürkésszel mindeddig főként autizmus spektrumzavarral élő-, hiperaktív, illetve középsúlyos/súlyos fokban értelmileg akadályozott gyermekekkel foglalkoztunk. Ezen kívül tapasztalatot szereztünk súlyosan-halmozottan sérült gyermekek körében, gyakorolva az alternatív és augmentatív kommunikációt.

A kutyás foglalkozásaim főként mozgásfejlesztésre alapozottan zajlanak, hiszen a gyermekek mozgásfejlődése mindennek az „alfája és omegája“: a gyermek szinte minden irányú fejlődése mozgással kerül kifejezésre, ennek megfelelően az elakadt területek mozgással segíthetők. A kutyás terápiában minden kizárólag játékon keresztül történik, a mozgás alapú játékokba „belecsempészek“ kommunikációs, valamint kognitív fejlesztésre irányuló feladatokat, úgy mint emlékezés, figyelés, észlelés, tapintás, testséma gyakorlás. A gyerekek rendszerint csoportos és egyéni játékos feladatokat is kapnak.