Babochay Edit

Gyógypedagógiai tanár – logopédus – óvodapedagógus -szakvizsgázott közoktatásvezető – Bonis Bona díjas tehetséggondozó, tehetségfejlesztő tanár – terápiás kutya felvezető.
Terápiás kutyája: Maja.

11991-től dolgozom a szakmámban. Gyógypedagógus-logopédus nagymamám és édesanyám mellett már gyermekkoromban beleszerettem a gyógypedagógusi munka szépségeibe. Így felnőttként gyógypedagógus-logopédus-óvodapedagógus végzettségemmel folyamatosan sérült és ép részképesség zavaros gyermekek, eseti jelleggel felnőttek számára nyújtok speciális segítséget, fejlesztem készségeiket, képességeiket.

2013. augusztusig Kaposváron éltem, a Szentjakabi Óvodában fejlesztő és gyógypedagógusként, majd a Bárczi Gusztáv Módszertani Központban utazó gyógypedagógiai szakembereként a város óvodáiban, általános iskoláiban dolgoztam.

2013. szeptembertől Budapesten a XXII. Kerületi Egyesített Óvoda tagóvodáiban közalkalmazottként végzem a különböző fogyatékossággal diagnosztizált gyerekek utazó gyógypedagógiai-logopédiai ellátását, akik között megtalálható beszédfogyatékos, értelmi fogyatékos, autizmus spektrumzavaros, hallássérült, egyéb pszichés fejlődési zavart mutató óvodás egyaránt. Emellett logopédiai és gyógypedagógiai magánpraxisomban Törökbálinton a legkülönbözőbb problémákkal, nehézségekkel, zavarokkal és sérülésekkel küzdő gyermekek és felnőttek terápiáját végzem.

1995-ben fedeztem fel a kutyás terápia csodálatos hatásait, amikor az akkori vizslám, Petra jelenléte hatalmas segítséget nyújtott egy addig nem beszélő kislány kezelésében. A kutya mindig jelen volt –nem oktatási céllal- a foglalkozásokon, ahol általában végig nyugodtan feküdt, vagy ült a helyén, amennyiben azt elhagyta rászóltam, és engedelmesen felvette a megfelelő testhelyzetet. Három hónapi közös munka után egyik alkalommal a kutya felállt, és úgy tűnt ki szeretne menni a kezelőhelységből. Mielőtt szóhoz jutottam volna az addig nem beszélő Fanni megszólalt: „Petja üj!” A kutya azonnal leült, én nem jutottam szóhoz a döbbenettől, hogy amiért én három hónapja dolgozom -csekély eredménnyel- az a kutya hatására egy pillanat alatt eredményt hozott. A jelen levő Édesanya sírva fakadt. Onnantól kezdtem el foglalkozni a kutyás terápiával, mint fejlesztési lehetőséggel, és elkezdtünk Petrával felkészülni a vizsgára. Fannika fél év alatt behozta a beszédbeli elmaradását, sajnos Petrával azonban nem jutottunk el a vizsgáig, mert hatalmas bánatomra beteg lett és átkelt a szivárványhídon. Halála után hét év kellett, hogy lelkileg készen álljak rá, hogy újra kutyás gazdivá váljak.

2014 májusában már tudatosan úgy kerestem a mentett vizslák között, hogy majd terápiás kutyát képezzek belőle. Plútó egyenesen az állatkórházból érkezett hozzánk. Nagyon nehéz első életéve után boldogan vált családtaggá, majd az egyesület keretein belül zajló képzésünk és sikeres vizsgánk letétele után csodálatos munkatársam lett. Hihetetlen képességgel mindenkinek megérezte a lelkivilágát, s gyógyírként tudott hatni a szeretetével. A belőle áradó belső nyugalmával képes volt bárkit elvarázsolni. Mindennapi örömeink közé tartozott élményt és boldogságot adni a terápián résztvevő fiatalabb és idősebb klienseinknek.

2017 júniusában -nem tervezett módon- életünkbe cseppent Maja, a nyolc hetes vizslalány. Csodálatos, de nehéz hónapok következtek…Plútóval és egyesületünk csodálatos kiképzőivel mindenre megtanítottuk Maját, és egy évesen, 2018 novemberben az egyesület vizsgázott terápiás kutyája lett. Vidámságával, bújós természetével mindenkit megmosolyogtat, mindenkihez megtalálja az utat. Együtt voltunk hárman munkában és pihenésben, közösen mentünk nyári szabadságra, élveztük a Balatont és a vitorlázást. A két kutyus, mint a tűz és a víz: Plútó a béke és a nyugalom mintaképe, Maja pedig az örök bohóc, és csibész…Mindez hatalmas testvéri szeretetben, egymást féltve, segítve, soha nem bántva.

Csodálatosan szép közös évek után Plútónk 2020. augusztusban másfél éves betegséggel való harc után örökre megpihent. Hiánya hatalmas űrt hagyott bennünk…Mindenkiben; a családban, Majában, a barátokban, a gyerekekben, a felnőttekben….

Így 2020. szeptember óta Maja vizslával ketten végezzük tovább a terápiás munkánkat, örömet, tudást, szeretetet, élményt adva ezzel a környezetünknek.